23 август 2007 г.

Групата от Стар Бешенов в Белозем

По-малко от 24 часа банатските българи от Стар Бешенов бяха на фестивала. Пристигнаха във вторник късно вечерта и в сряда вечерта след представянето си заминаха. Пали Велчов доведе 17 младежи, които представиха пиеса, стихове и песен – все да са в тон с темата на фестивала, но май останаха неразбрани. Диалектът им не е много по-различен от говорения от павликяните в Пловдивско и, при малко повече усилие да бъде чут другият, със сигурност повече хора щяха да разберат посланието на младежите от Банат, но такова усилие не бе направено от домакините, заети да чакат своите си изпълнители, посрещнати после с бурни аплодисменти и викове...
Най-голям бе контрастът, когато момичетата и момчетата се строиха в две редици, разтвориха черни папки и като в храм изпяха една от песните, които пеят в енорията си в Банат. С тях пя и свещеникът банатски българин, дошъл с групата – отец Себастиян Мирчов, родом от Брещя, а сега служи в Тимишоара.
В 21,30 ч. си тръгнаха за Банат, понесли награда, която им връчиха в тъмното, защото бяха забравили, докато бяха на сцената…Гостите от Банат бяха настанени в манастира на конвентуалците в Секирово за една нощ.
На снимката са Мелания с наградата и отец Кшищоф Кужок - на изпроводяк...

Ето още малко снимки от снощи:

Няма коментари: