23 август 2007 г.

На гости в град Раковски

Днес съм в град Раковски, който както знаете, е съставен от три павликянски села – Генерал Николаево, Секирово и Парчевич. Първо минах през Секирово, където отец Борис с голяма група деца разчистваше остатъците от „топлата връзка” между енорийската църква и храма. Ето част от децата на снимката - другите бяха на обекта.
Отидох и при сестрите бенедиктинки и им подарих едно списание „Български дипломатически преглед” на английски, в което излезе моя статия за немската църква в Бърдарски геран. Навсякъде четат блога ми и следят новините.

После се отправих към Генерал Николаево, където в читалището им съм си като вкъщи. Управителят Александър Алексиев е „стар” приятел, още от времето на издаването на „Фалмис”, винаги отворен за нови идеи и съдействащ на добрите инициативи в общността.
Сега от уютният им офис ви разказвам какво е новото в Генерал Николаево – особено за читалищните дейци. От 8 до 20 август фолклорен ансамбъл „Слав Бойкин” бе на турне в Сърбия и Франция. На 9 август се представили в Сремска Митровица и след това отпътували за Безие във Франция. От 11 до 16 август гостували на това градче, където се проведе фестивал, в който взеха участие групи от България, Италия, Беларус и Непал. Този фестивал привлича всяка година по 1 милион гости и печели за бизнеса в града около 65 хиляди евро.
Ансамбъл „Слав Бойкин” имал всеки ден по три участия на три различни сцени, което било много изморително за всички от състава. Ансамбълът получи покана за следващата година за друг фестивал в Италия.
Благодарение на спонсорите „Инса” ЕООД, „Масив 4” ООД, печатница „Зомбори” и областна администрация Пловдив, колективът имал възможността да посети Париж с Айфеловата кула, Лувъра, Триумфалната арка и др; Мюнхен, Виена, Белград.
Аз пък получих от гостоприемните домакини като подарък тениска с надпис на ансамбъла, както и хубави рекламни дипляни и шапки.

Няма коментари: