29 ноември 2007 г.

Общоселско събрание в Бърдарски геран на 7 декември

Днес от името на Инициативен комитет за възстановяване на културния живот в Бърдарски геран и Дружеството на банатските българи в България подадохме молба до кмета на село Бърдарски геран за свикване на Общо събрание на читалище „Съединение-1923”. Молбата е придружена с подписите на членове на читалището. Текста ще видите по-долу.

Срещнахме пълна подкрепа от г-жа Цветомила Спасова и веднага бе взето решение да се проведе едновременно Общоселско събрание и Общо събрание на читалището на 7 декември 2007 г. от 18 ч. в салона на читалището.

Молим всички жители на Бърдарски геран, които работят по градовете, при възможност да си дойдат за общоселското събрание в петък, 7 декември. Ще се избира кметски съвет и е желателно присъствието на по-голяма част от жителите на селото, защото общото ни бъдеще е в наши ръце и от нас се очаква да работим като обединим сили за благото на цялата ни общност.
Ето текста на подадената днес молба, която вече е придвижена:


МОЛБА

от

Инициативен комитет за възраждане на културната дейност в Бърдарски геран

и

Дружество на банатските българи в България
тел. 09135/ 360; 0888/ 76-96-21
e-mail: svetlana_karadzhova@abv.bg



Уважаема госпожо Спасова,

Обръщаме се към Вас като към новоизбран кмет на село Бърдарски геран с молба да съдействате за свикване на Общо отчетно-изборно събрание на читалище „Съединение-1923”. Общо събрание на всички членове не е имало от 1999 г., а сегашният Управителен съвет не желае да свика такова.

Загрижени за състоянието на културния и обществен живот в селото ни и поради апатията, обхванала всички (най-вече настоящия УС), Ви молим като кмет на селото да помогнете на хората, които все още желаят да има развитие в Бърдарски геран, да кипи оживление, да живеем един по-пълноценен живот всички заедно.

Предстои отбелязването на две важни за общността ни събития през следващата година:

1. Възпоменаване на 320 години от разгрома на Чипровското въстание, след което нашите прадеди напускат павликянските селища в Северна България и се отправят към Банат.

2. Честване на 140 години от основаването на село Иваново в Сръбски Банат, населено с банатски българи от Стар Бешенов, а от него са дошли в Бърдарски геран част от нашите предци, което ни задължава да вземем подобаващо участие в този празник.

Молим Ви да обявите дата за Общо събрание до 10 дни от получаване на настоящото писмо, защото предстоящите чествания не търпят отлагане в подготовката на съставите и на програмата за участие.

Надяваме се да ни подкрепите, защото в родното ни село не можем да си позволим да се делим на „ваши” и „наши”, тъй като е заложено на карта общото ни бъдеще. Само всички заедно и загърбвайки личните си пристрастия и омрази можем да възродим културния живот в селото ни, а с това и цялостното подобряване на обществения климат.
Промените са наложителни, проблемите са наболели и не търпят отлагане.

Надяваме се, че ще ни подкрепите!


29 ноември 2007 г.
с. Бърдарски геран

4 коментара:

banaka каза...

Приветствам загриженоста Ви за културния и обществен живот на селото ни.Несподелям обаче оценките за обхваналата го апатия /налице са многобройните изяви на самодейните ни състави в страната и чужбина,възстановен е федболния ни отбор/
Дистанцирайте се от членовете на инициативния комитет,които искат да зачеркнат всичко постигнато и по този начин няма да се получи желанието Ви за не деление на "ваши" и "наши"

Falmis каза...

Не мога да се дистанцирам от нещо, в което съм убедена, че е правилно. А Вие, ако бяхте истински загрижен за постиженията на общността, поне бихте се показали пред всички с истинското си име, а не с някакъв псевдоним, който отгоре на всичко не звучи добре...
Престанете да се криете като мишки, а покажете лицата си, ако смеете...

Анонимен каза...

За какъв самодеен състав говорите г-н. Банак? За този, който за 120 годишнината направи около 5 репетиции, който не показа нищо ново и дори старото, което знаеше не представи подобаващо. И кога са били тези МНГОБРОЙНИ изяви? Мисля,че когато майките ни са играли. А за ФУТБЛОНИЯ отбор немога да споря, че не е възстановен. Но вече не е отбор на Бърдарски геран а е отбор на изгонените от ФК"Чавдар" - Бяла Слатина. И защо трябва да се дистанцира г-ца. Караджова от членовете на въпросния комитет? Та то няма какво да се зачеркне защото няма нищо постигнато. И не на последно място те зи хора са "НАШИ" - на цялото село и желаят да работят за него. Не ви знам, кой сте а и не ви прави чест, написантото в коментарите. Ето от такива хора като вас се поражда делението "ваши" и "наши". От такива хора като вас и с вашето мислене сега в нашето село има толкова много направени неща, че и 10 години не могат да стигнат те да се оправят.

Анонимен каза...

Бърдаре от много време плаче за промяна.Първият човек ,за когото се сетих,когато прочетох това е г-н Петър Велчев,който за съжаление не е между нас.Аз съм за!