14 ноември 2007 г.

Един банатски българин в Бразилия

След издирване по разни адреси, свързани с работата ми, най-после Никола Софран от Бразилия ме намери преди няколко дни. Той е интересен човек. Роден е през 1941 г. в Стар Бешенов, Румъния. За себе казва, че родът му се е преселил в Банат от село Ореш (България) и един ден той ще се върне в Майката Родина, каквото и да стане.
На три пъти се е опитвал да избяга от комунистическа Румъния и четири години лежи заради това в затворите и лагерите на Секуритате. Третото бягство е успешно. През 1965 г. поема по пътищата на света и в момента живее в Бразилия.

Написва книга за страданията и жертвите по време на комунизма („Моето бягство от комунистическия пъкъл”), която издава на португалски през 1997 г. На банатски български диалект е факт от 2006 г., благодарение на културната фондация “PG 33” от Стар Бешенов.

Книгата е с прекрасен увод от Гюка Гергулов, а няколко встъпителни думи от самия автор обясняват защо е решил да напише всичко това. Бил е на 18 години, когато започват страданията му из комунистическите затвори и лагери. И заради паметта на четирите милиона хора в Румъния, който са имали същата съдба, от които един милион умират по лагерите, Никола Софранов описва спомените си, защото нищо не бива да бъде забравено. Заради жертвите и заради бъдещите поколения. Да знаят и да помнят!

Няма коментари: