19 януари 2008 г.

Нов председател на Българското дружество в Банат

На 22 декември 2007 г. българите в Банат избират нов председател на своето Българско дружество. Досегашният председател бе Карол-Матей Иванчов, а от посочената дата вече е Никола Миркович.
В брой 1 за 2008 г. на вестник Nasa glas можете да се запознаете по-подробно. Има цветна снимка, голямо интервю, както и пълен доклад на дейността до този момент. Ето само малка извадка:


Кратко представяне на НИКОЛА МИРКОВИЧ

Роден е на 1 октомври 1950 г. в с. Кеглевичу, община Дудещи Веки, окръг Тимиш в смесено семейство, от баща банатски българин, католик по вероизповедание, и майка румънка от Ардеал, православна по вероизповедание.
Детството си прекарва в с. Дудещи Веки, където получава основно образование и завършва IX клас в местната гимназия.
Постъпва, следва и завършва с отлични успехи (средния успех 9,66 — рядкост за онези времена) военната гимназия „Щефан чел Маре" от гр. Къмпулунг Молдовенеск.
После следва курсовете на Военното училище за офицери „Николае Бълческу" от гр. Сибиу, специалност пехота. Завършва училището с отличен успех 9,59, втори от випуска, като е „подпомогнат" и от името си, което не е подхождало на мраморната плоча съдържаща имената на първенците.
След това учи и завършва политическо-военния факултет на Военната академия, отдел обединени оръжия и Академията за висши военни науки, факултет по командване и генерален щаб. Завършва и двете с отличен успех 10.
Бързо изкачва стъпалата на военната кариера, от комендантския чин в гарнизона от Тимишоара и началник на районния военен център Тимиш, отговарящ за западната част на Румъния, минава в запас, за да кандидатства от страна на С.Б.Б. — Р. в Румънския Парламент.
В момента е генерал в запаса в Румънската армия.
В личния си живот е лицензиран в политическите, икономическите и юридическите науки с отлични успехи.
Също завършва курсове по информатика, стратегически мениджмънт на човешките ресурси и маркетинг на управлението в бизнеса, всичките завършени с максимални успехи.
В момента е университетски кадър в Западния университет от Тимишоара дисциплина „Право" във Факултета по икономически науки и докторант по гражданско право.
От декември 2004 г. е депутат в Румънския Парламент, където е член на парламентарната група на националните малцинства. Също и член в комисията за отбрана, граждански ред и национална сигурност, секретар в парламентарната комисия на революционерите от Декември 1989 г. и член на групата по вероизповедания от камарата на депутатите.
Имал е 14 предложения и законодателни инициативи, взимал е 35 пъти думата в плена на камарата на депутатите. Също е имал 5 политически декларации и стотици изяви в специалните комисии.
Член е на групите за приятелства с Република България, Мексиканските Обединени Щати и Републиките Португалия, Тунис и Гвинея.
На 19 декември 1989 г. се присъединява към революционното движение от гр. Тимишоара, а след 22 декември по възлагане на „Демократичния румънски фронт" става началник на окръжната милиция и тайни служби („Секуритате").
За извършената работа е бил награден с безброй военни и граждански отличия и медали на Румъния.
Семеен е от 35 години, съпругата му е граждански чиновник в едно военно поделение. Има един пълнолетен син майор в Министерството на отбраната, снахата му е преподавателка по психология и има един внук

Няма коментари: