28 януари 2008 г.

Мъчениците от Горна Стубла

На 24 януари след представянето на книгата, за което писах, си тръгнах от Столична библиотека, бързайки по следите на една много интересна история. Разказа ми я преди години човекът на снимката, а сега носеше още документи и факти.


Златко Димитров е началник на кабинета на министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова. Познаваме се от около три години. Тогава той работеше в Косово и там случайно попаднал на следните факти:

В село Горна Стубла в Косово живеят косовари католици. По време на турското робство били крипто-католици (скрити, тайни). В началото на XIX век в един доклад до султана някой ги издава, че са католици и турците ги изселват. В защита на населението се намесва Австрийската империя и след две години ги връщат, но по пътя и по време на изгнанието много от тях умират. Така остават в историята като „мъчениците от Горна Стубла”.

През 40-те години на XX век при тези католици служат двама свещеници българи.
Единият е банатският българин отец Никола Шербанов, който служи там от 01.11.1943 до 25.12.1943 г.. Докато изпълнявал задълженията си се заразил от тиф и починал. В една книга за село Горна Стубла пише, че е разглеждан като мъченик на Евхаристията.

Следващият българин, който служи в Горна Стубла е Благой Наумов (25.03.1944 - 15.08.1946). Престоят му там съвпада с най-трудния период на Втората световна война. В Карадак се намирала българска окупационна войска, която биела и малтретирала местното население. Той се заел да спаси жителите от варварствата на българите. Бил много близък с хората, обикновен и достъпен, обичан от всички жители. Спомените за него като свещеник и досега са свежи.

Много въпроси повдигна тази история, които предстоят да бъдат проучени. Защо български свещеници служат при косоварите католици? Може ли да има скрит български произход на местното население? Защо българската войска издевателства над своите, вероятно неприпознати? Докъде е стигнал процеса с евентуална канонизация заради мъченичеството на банатския българин отец Никола Шербанов? Кой е отец Благой Наумов?

Всичко това е обект на дълга работа в бъдеще. Моля, ако някой може, да ми помогне с данни или контакти в Косово, нека ми пише. Разнищването на тези следи ще е от полза както за католическата църква в България, така и за историята по принцип, защото не можем да си позволим да губим нито частица от паметта, ако искаме да ни има и занапред…

Няма коментари: