8 март 2008 г.

Унгарският посланик на гости в Бърдарски геран

Този слънчев пролетен ден беше белязан от няколко важни за селото ни събития.
Благодарение на проф. Иван Калчев представители на унгарското посолство посетиха Бърдарски геран с важна цел – да се убедят, че в едно село в България има запазени традиции със силно унгарско влияние и да се обсъди сериозно бъдещо сътрудничество в сферата на бизнеса с цел създаване на работни места в селото чрез инвестиции и специфично за региона предприятие.

Гостуваха ни Негово превъзходителство д-р Йеньо Фаллер, посланик на Република Унгария в България, г-н Бела Гардош, генерален консул, д-р Жужанна Тот, търговско аташе и други служители на Посолството.

От страна на община Бяла Слатина присъстваха инж. Венцислав Василев, кмет на общината, г-жа Славка Цанкова, зам.-кмет по хуманитарните въпроси, г-н Петър Петров, зам.-кмет по икономическите въпроси и г-н Георги Узунов, зам.-кмет по бедствия и аварии.
Гостите бяха посрещнати с хляб и мед на площада, а после в двора на читалището танцовият състав при читалище „Съединение-1923” показа какви елементи са запазили във фолклора си банатските българи от времето на живота им в Банат.

След това деловата част протече в кабинета на Цветомила Спасова, кмет на Бърдарски геран, където бяха поставени конкретните проблеми и евентуални решения, за да не остане тази среща единствена и безплодна, а да допринесе за развитието на унгаро-българските взаимоотношения.

Гостите посетиха католическия храм „Свети Йосиф” и поговориха със свещеника отец Асен Яков Генов. Посетиха и музея „Банатска къща”, който е единствения действащ музей на територията на общината, като разпознаха в експонатите типичния унгарски бит, което още веднъж ги убеди, че с банатските българи в Бърдарски геран има какво да ги свързва.

Днес бе открит и пенсионерския клуб в Бърдарски геран, чийто отговорник е Никола Мичев. Без неговото упорство това гостуване на унгарците нямаше да се осъществи. Унгарският посланик подари една компютърна конфигурация на клуба, а инж. Венцислав Василев от името на община Бяла Слатина подари микровълнова фурна.
Ще има и видео, но още не ми одобряват в YouTube всичките пет, които съм качила...




Няма коментари: