1 април 2008 г.

Договор за побратимяване


На 30 март 2008 г. бе сключен договор за побратимяване между община Бяла Слатина на територията, на която се намира село Бърдарски геран, населено с банатски българи, и община Дудещи Веки (Стар Бешенов), най-голямото село с банатски българи в Румъния. Инициативата за този договор е от страна на жителите на Бърдарски геран, които никога не са прекъсвали връзките си със своите роднини в Банат.


Тази година с. Стар Бешенов чества 270 години от основаването си и това бе повод да се даде официален статут на връзките между банатските българи, живеещи на териториите на България и Румъния.


И за двете общини това е първия договор за сътрудничество, който сключват, а фактът, че е между две общини, където живеят банатски българи е особено показателен за силната връзка между живеещите на териториите на различни държави банатски българи.

Г-н Георги Наков, кмет на община Дудещи Веки, изрази задоволството си, че една по-голяма община, каквато е община Бяла Слатина, е инициатор за това побратимяване и обеща от името на жителите на общината, че всички ще работят активно в тази посока, та договорът да не остане само лист хартия с подписи, а да придобие реален израз в живота и на двете общини.

Посланикът на България в Румъния, г-н Константин Андреев посрещна гостите още с пристигането им в Дудещи Веки и присъства на официалното подписване на договора, с което изрази отношението на България към подобни иницитиви, имащи за цел да подпомогнат връзките между българите в различните държави. Г-н Андреев каза, че банатските българи в Румъния нямат нужда от материална помощ, те имат нужда от внимание и живи контакти, защото взаимното общуване между хората е най-ценното и то прави връзките да са действени и живи, а не само бюрократични.

Присъства и г-н Николай Миркович, депутатът в румънския парламент, който е представител на всички българи в Румъния. Заедно с Посланика на България в Румъния подкрепиха тази среща и подписването на договора за побратимяване, за да може желанието за съвместна работа да може да получи подкрепа и от висшите институции в двете държави.

Инж. Венцислав Василев, кмет на община Бяла Слатина, двамата зам.-кметове – г-н Петър Петров, зам.-кмет по икономическите въпроси, и г-н Георги Узунов, зам.-кмет по бедстия и аварии бяха представителите на общинската администрация от страна на Бяла Слатина.

Г-жа Цветомила Спасова, кмет на село Бърдарски геран, беше начело на групата от Бърдарски геран - самодейният колектив към читалище „Съединение-1923”, който е посланик на жителите на селото и пренесе любовта и желанието на всички да бъдем едно в добро и лошо, да се срещаме в празниците и делниците си, за да не се къса връзката мужду банатските българи, където и да са по света.

Родови връзки държат здраво двете села от двете страни на Дунава, а общуването е интензивно и ползотворно. Сега, след подписването на договора за побратимяване, това сътрудничество ще придобие в бъдеще и други измерения с помощта на програмите на Европейския съюз за побратимените общини.

Още при пристигането си на 29 март, официалните гости участваха в тържествената сесия на Общинския съвет относно сключването на договора за побратимяване, където представиха община Бяла Слатина и мотивите си за тази инициатива.

На 30 март от 13 ч.в залата на общинския съвет в кметството на Дудещи Веки бе сключен договорът, а преди това от 11 ч. и гости и домакини взеха участие в литургията. Банатските българи са католици, а ролята на Църквата е решаващата за съхраняването на самосъзнанието им през всички тези години на живот извън родината. С групата от Бърдарски геран пристигна и отец Стефан Калапиш, който отслужи литургията в неделя на банатски български диалект.

След това гостите разгледаха селото, запознаха се с постиженията и живота на банатските българи в Румъния, посетиха училището, новата спортна зала, музея и модерното игрище.

Вечерта от 19 ч. в културния дом се състоя тържествен концерт с участието на децата от Стар Бешенов и най-вече на самодейния колектив от Бърдарски геран, който беше подготвил както банатски български фолклор, така и обичани български песни и танци, а идеята на целия концерт бе живата реч на банатския български диалект да се лее и да се преплита с ритъма на хорото, с любовта към България и с мисълта, че всички сме едно и заедно можем да постигнем много повече.


Много благодаря ни всички, които ми дадоха снимки от техните фотоапарати - Степан Велчов от Стар Бешенов и Силвия Караджова от Бърдарски геран. Чакам още...(следете слайдшоуто за нови снимки)






Няма коментари: