4 септември 2008 г.

Защо се ходи до Мария Радна?

Току що получих SMS от Пали Велчов, който с 16 младежи и девойки тръгна днес на поклонничество от Стар Бешенов към светилището на Дева Мария в Радна. Поздравява всички ни и се надява другата есен да има млади и от Бърдарски геран.

Нашите баби и дядовци, родени и израсли в Банат, помнят и разказват за тези процесии, които траят три дни. За нас те са само разказ – живеем далеч, липсва традиция и практикуване, но най-вече заради липсата на вяра. Радна се е превърнала в разказ, в приказка и … толкова.

В емисията на Радио Тимишоара от 31 август 2008 г. можете да чуете забележително размишление от свещеник Гюка Августинов за това поклонничество някога и сега. Разказва за красотата на миналото, за пълнотата на някогашното осъзнаване на това събитие, за хората някога и за студенината днес, за забързания ритъм - отива се с автомобили, заради традицията, защото другите ходят, заради забавлението и още за много други неща, но не и за най-важното… Поставя въпроси, посочва болезнени истини… Как се случи така, че банатските българи забравиха защо се ходи до Мария Радна?

Отговорът е в размишлението на свещеник Гюка Августинов, а истините дано да влезнат в сърцата ни, за да има надежда, че събуждането е възможно.

Няма коментари: