24 ноември 2008 г.

Новият световен шампион по силов трибой е наполовина банатски българин


Малцина знаят, че Александър Николов Кюрчев от Бяла Слатина, има корени в Бърдаре. Баща му е роден там, а Александър много години е прекарвал ваканциите си в малката къща до "излаза" в югозападния край на селото.

На 16 ноември 2008 г. Сашо стана световен шампион по силов трибой във Виена, а община Бяла Слатина му осигури средствата за пътя, престоя и таксите за участие.

Изключително скромен, тих, пестелив на думи, а в светлосините му очи се крие нещо и от детството в Бърдаре. Преди години знаехме, че Сашко мъкне в гаража разни части от трактори и комбайни, за да тренира... Никой не си представяше тогава, че един световен шампион ще живее толкова близо до нас.

Моят личен спомен от тогавашното тихо и някак по своему палаво съседско момче е свързан с птици. Всички съседи един ден впериха поглед в голямото, сухо и оголено дърво в двора им. На самия му връх се беше покатерил Сашо с една стара кошница и старателно я закрепяше, за да кацне кръжащото от дни семейство щъркели, загубило гнездото си през изминалата зима...

Интервю с Александър можете да намерите в сайта на Дружеството на банатските българи в България

4 коментара:

Анонимен каза...

Браво на Сашо, да е здрав, щастлив и по-големи успехи. Нека всички младежи взимат пример от такива способни, нахъсани и трудолюбиви хора.

Nikolay Bonov каза...

"Bravo komshia", iskrenno se radvam za uspeha ti.
Moite pozdravlenia ot sasedna Canada

Irena Kurcheva каза...

Bravo bate!
Chestita pobeda!
Badi jiv i zdrav i oje mnogo uspehi!Radvam se 4e uporitostta i postoianstvoto nai-setne si kazaha dumata!
Bravo!

Анонимен каза...

браво!